Καλώς ήρθατε, επισκέπτης! [ Εγγραφή | Σύνδεσηrss  |  tw

Δημοσιεύστε ένα προϊόν

Greenpeace: Πως να μειώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ

| Αρθρα, Οικονομία | 28 May 2013

Greenpeace: Πως να μειώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Η πρώτη από τις τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για 2013, είναι γεγονός και η Greenpeace με άρθρο συνεργάτη της, στη διαδικτυακή της σελίδα, υπενθυμίζει στους καταναλωτές επτά τρόπους για να μειώσουν την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και να εξοικονομήσουν χρήματα αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες.

Οι συστάσεις της οργάνωσης έχουν ως εξής:

1. Ζεστούλα με… τον ανεμιστήρα οροφής: Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Αναζητείστε ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά. Χρησιμοποιήσε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχεις. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

2. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα: Αφήστε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτούν στη νότια πλευρά για να επιτρέψετε στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείστε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτούν βόρεια) για να ελαχιστοποιήσετε τις διαρροές θερμότητας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσπαθήστε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνετε. Ένας ηλιακός μπορεί να σας εξοικονομήσει 150-180 ευρώ ετησίως.

3. Πλύνετε ρούχα με τα μισά λεφτά: Περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό. Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, γίνεται εξοικονόμηση έως 50% και πλέον ηλεκτρικού ρεύματος ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες. Αν ψάχνετε να αγοράσετε πλυντήριο, προτιμήστε το κλασικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό και ψάξτε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).

4. Μαγειρέψτε έξυπνα: Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύει κανείς είναι σε χαμηλή φωτιά.. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει έως ότου ετοιμαστεί.

Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε βραστήρα για να βράσετε το νερό για το μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί να περιμένετε να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας χρήματα.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.

Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τον φούρνο για να τον χρησιμοποιήσετε, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Αγνοήστε τις συνταγές, βάλτε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και ανάψτε τον εκείνη τη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσετε τον φούρνο μισή ώρα πριν το τέλος. Ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.

5. Η ενεργειακή κλάση Α: Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Προσοχή όμως, το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό καθώς στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία κα, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++.

Δείτε πόσες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης υπάρχουν για τα προϊόντα που υπάγονται σε ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 ευρώ το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους.

Αν χρειαστεί να αγοράσετε κλιματιστικό, αγνοήστε την ενεργειακή κλάση, αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρωτήστε για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται.

Το όριο που απαιτείται για την ενεργειακή κλάση Α είναι 3,21, ωστόσο πολλά μοντέλα επιτυγχάνουν απόδοση 4,5 ή και 5, δηλαδή περισσότερο από 50% πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα απλά μοντέλα κλάσης Α. Επίσης, προτιμήστε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

6. Έξυπνος φωτισμός: Για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W που αντικαθιστάτε με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, γλυτώνετε περίπου 30-40 ευρώ το χρόνο. Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε τα φώτα, όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό.

7. Εξαφανίστε τα ενεργειακά βαμπίρ: Μην ξεχνάτε να κλείνετε την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμα καλύτερα βγάλτε τις από την πρίζα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη).

Για την επιλογή υπολογιστή θυμηθείτε ότι τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop.

Πληροφορίες από : http://www.nooz.gr/

 

 

792 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

“Παθητικά” σπίτια με μηδενικές δαπάνες για ψύξη-θέρμανση!

| Αρθρα | 11 July 2012

Μηδενικές, σχεδόν, δαπάνες ψύξης και θέρμανσης για όλον τον χρόνο και μηνιαίες δαπάνες κοινόχρηστων …0,07-0,11 ευρώ/τετραγωνικό για θέρμανση-ψύξη και ζεστό νερό υπόσχονται τα παθητικά σπίτια.

Τα σπίτια αυτά «εκμεταλλεύονται» κάθε μορφή ενέργειας εντός τους – από τη θερμότητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα μέχρι εκείνη από τον φούρνο μαγειρέματος και τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες – καθώς το ισχυρό θερμομονωτικό τους περίβλημα και η μεγάλη αεροστεγανότητα διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν θερμικές απώλειες και ότι αυτά εκμεταλλεύονται στο έπακρον τα θερμικά οφέλη.

Έτσι, διατηρούν στο εσωτερικό τους σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου και τα παραδοσιακά μέσα θέρμανσης χρειάζεται να επιστρατευτούν μόνο εάν οι ένοικοι επιθυμούν πιο ζεστό περιβάλλον (άνω των 20 βαθμών) ή αν απουσιάζουν από το σπίτι πολλές μέρες.

Χωρίς μούχλα και σκόνη…

Μάλιστα, η αεροστεγανότητα του κτηρίου είναι τέτοια, ώστε όχι απλά δεν κινδυνεύει από διαβρώσεις και ανάπτυξη μούχλας, αλλά περιορίζονται σημαντικά και οι ανάγκες… ξεσκονίσματος, καθώς η σκόνη ελαχιστοποιείται, όπως εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός τεχνικής εκπαίδευσης Στέφανος Χατζούλης, μέλος της ομάδας, που δημιουργεί τα ομάδα παθητικών σπιτιών στην Αγριά Βόλου, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Παθητικών Σπιτιών.

«Για πρώτη φορά επιχειρείται στην Ελλάδα τόσο τεκμηριωμένη διαδικασία σχεδιασμού και ελέγχου. Σκεφτείτε ότι για να ελέγξουμε την αεροστεγανότητα και τη θερμική απόδοση και να δούμε αν είναι σε παραλληλία με τη μελέτη χρησιμοποιούμε -μεταξύ άλλων- θερμικές κάμερες», σημειώνει ο κ. Χατζούλης.

Τα παθητικά σπίτια, προσθέτει, πρέπει να πληρούν πέντε βασικές αρχές: να έχουν ισχυρό θερμομονωτικό περίβλημα, μηδενικές «θερμογέφυρες», μεγάλη αεροστεγανότητα, άριστη ποιότητα και τοποθέτηση κουφωμάτων και κεντρικό αερισμό με ανάκτηση θερμοκρασίας άνω του 90%.

Πρακτικά, το τελευταίο σημαίνει ότι αν έξω από το κτήριο η θερμοκρασία τείνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου και μέσα ο υδράργυρος δείχνει 20 C, τότε ο φρέσκος δροσερός αέρας εισάγεται στο οικοδόμημα, χωρίς να φέρει μαζί του… το κρύο (σε θερμοκρασία 19 βαθμών Κελσίου).

Άλλα πλεονεκτήματα; Σύμφωνα με τον κ. Χατζούλη, αυτά είναι το βελτιωμένο μικροκλίμα και άριστη ποιότητα ζωής εντός του κτηρίου (κατηγορία «comfort plus A»), πολύ σημαντική μείωση των δαπανών συντήρησης της οικοδομής και αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ακινήτου. «Είναι σαν να ζεις σε ένα σπίτι με μονίμως κλειστά παράθυρα και άρα χωρίς σκόνη, φασαρία κτλ, αλλά με φως και φρέσκο αέρα», λέει χαρακτηριστικά.

140.000 «παθητικά» κτήρια παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον κ. Χατζούλη, παγκοσμίως υπάρχουν ήδη περίπου 140.000 παθητικά κτήρια -είτε αποπερατωμένα είτε υπό κατασκευή είτε υπό μελέτη- αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, καθώς διαπιστώνεται πλέον «έκρηξη» ενδιαφέροντος για αυτές τις οικολογικές και οικονομικές κατασκευές.

Μάλιστα, στην πρωτοπόρα – από αυτή την άποψη – Γερμανία λειτουργούν ήδη και παθητικά κτήρια παιδικών σταθμών.

Ήταν εκεί που διαπιστώθηκε ότι όταν οι ένοικοι απουσιάζουν, πχ, για το Σαββατοκύριακο (όπως τα παιδιά), η θερμοκρασία του χώρου πέφτει και έτσι αποφασίστηκε η πρώτη ώρα των «μαθημάτων» να αξιοποιηθεί για ήπια πρωινή γυμναστική, ώστε να παραχθεί θερμότητα!

Κόστος και χρόνος απόσβεσης

«Ένα παθητικό σπίτι είναι κατά 60-120 ευρώ/τμ ακριβότερο, σε σχέση με ένα συμβατικό, αλλά εάν προχωρήσεις σε αυτή την επένδυση χωρίς δάνειο, το κόστος αποσβένεται μέσα σε 3,5-4 χρόνια.

Για τη μετατροπή ενός ήδη υφιστάμενου κτηρίου από συμβατικό σε παθητικό, το κόστος διαφοροποιείται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αναλόγως του κτηρίου», εξηγεί ο κ. Χατζούλης και προσθέτει ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις του παθητικού σπιτιού μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον».

Τί θα μπορούσαν να σημαίνει για την ελληνική οικονομία η στροφή στα παθητικά κτήρια; «Η Ελλάδα μπορεί να δώσει έμφαση σε αυτό τον τομέα, δεδομένου ιδίως ότι διαθέτει πάνω από 50 βιομηχανίες μονωτικών και εκατοντάδες βιομηχανίες κουφωμάτων, ενώ η πώληση της λογικής του comfort plus A μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό και τα ξενοδοχεία.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο, αν αναβαθμιστεί το υπάρχον κτηριακό δυναμικό της Γερμανίας, αυτό θα είναι αρκετό για να δημιουργηθεί απασχόληση για περίοδο 40 χρόνων», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι τα παθητικά σπίτια στην Αγριά παρουσιάστηκαν πρόσφατα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η X-G Lab & Development, με τη στήριξη των PHI (Passive House Institute), iPHA (international Passive House Accosiation) και Z.E.P.H.I.R. (Zero Energy & Passive House Institute for Research).

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Πληροφορίες από : http://www.nooz.gr

1394 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η συντήρηση καυστήρα

| Κυκλοφορητές-Λέβητες-Καυστήρες | 6 July 2012

Τα παρακάτω τα πήρα από το web site του Κώστα Κίτση : www.kitsis.gr

Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα.
Στο λέβητα πρέπει να γίνουν:
•Καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες.
•Στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων.
Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν:
•Καθαρισμός του ακροφυσίου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του.
•Καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή.
•Καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου.
•Καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα.
•Καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνουν:
•Επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο (2) χρόνια.

Τι περιλαμβάνουν ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ;
Όπως και η συντήρηση έτσι και οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν από τον ειδικό τεχνίτη, τον αδειούχο συντηρητή καυστήρων. Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε ότι περιλαμβάνουν:
•Ρύθμιση της αναλογίας αέρα και πετρελαίου, έτσι που να γίνεται σωστή καύση.
•Ρύθμιση της σωστής θέσης του στροβιλιστή και των ηλεκτροδίων.
•Έλεγχος και ρύθμιση του κυκλώματος αυτοματισμού, με το οποίο αρχίζει και σταματάει η καύση, των οργάνων ασφαλείας (θερμοστάτες, βαλβίδα ασφαλείας) και ένδειξης (θερμόμετρα, μανόμετρα).

Ο τεχνίτης πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά το φύλλο συντήρησης και ρύθμισης της εγκατάστασης και να το παραδίδει στον διαχειριστή του κτιρίου. Στις εγκαταστάσεις με συνολική θερμική ισχύ μεγαλύτερη ή ίση με 400.000 Kcal/h επιβάλλεται η διενέργεια μετρήσεων, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και η καταχώρησή τους σε σχετικό βιβλίο.

Άλλες εργασίες γενικής συντήρησης, που διευκολύνουν την καλή λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης:
•Αποκατάσταση της θερμομόνωσης της εξωτερικής επιφάνειας του λέβητα και των σωληνώσεων του λεβητοστάσιου, αν έχουν καταστραφεί.
•Καθαρισμός της δεξαμενής πετρελαίου από σκουριές, λάσπες, νερό κλπ. μετά την εκκένωσή της, τουλάχιστον κάθε τρία (3) χρόνια.
•Απομάκρυνση των καπνοσυλλεκτών, αν υπάρχουν, από τις ταράτσες.

 

1009 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Σχετικά με τους κυκλοφορητές

| Κυκλοφορητές-Λέβητες-Καυστήρες | 6 July 2012

Τα παρακάτω τα πήρα από το web site του Κώστα Κίτση : www.kitsis.gr

Οι κυκλοφορητές που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρώπη είναι σε συντριπτικό βαθμό υδρολίπαντοι.  Αυτή η ειδική κατασκευή του ηλεκτρικού κινητήρα επικράτησε από τη δεκαετία του ΄60, αφού αποδείχθηκε ιδανική λύση για τους κυκλοφορητές που απαιτούνται στα περισσότερα κτίρια και που σπάνια ξεπερνούν τα 1500 Watt σε ισχύ (συνήθως είναι μεταξύ 50 και 200 Watt).

Οι κύριοι λόγοι της απόλυτης επικράτησης των υδρολίπαντων κυκλοφορητών σε βάρος των ελαιολίπαντων ήταν η μη ανάγκη συντήρησης (αφού απουσιάζουν ρουλεμάν και στεγανοποίηση
άξονα) και η αθόρυβη λειτουργία (απουσιάζει η θορυβώδης πτερωτή αέρος των αερόψυκτων κινητήρων).
Όμως ο βαθμός απόδοσης των υδρολίπαντων κινητήρων εξαιτίας του ανοξείδωτου χιτωνίου και του μεγάλου διάκενου μεταξύ ρότορα και στάτορα παραμένει σχετικά χαμηλός.

Η ανάγκη για αυτόματη προσαρμογή της απόδοσης των κυκλοφορητών στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φορτίου, γεννήθηκε όταν καθιερώθηκαν σε χώρες όπως τη Γερμανία οι θερμοστατικοί διακόπτες θερμαντικών σωμάτων. Το σταδιακό κλείσιμο των διακοπτών σε συνθήκες μερικού φορτίου προκαλεί αύξηση του μανομετρικού (και συνεπώς θόρυβο στους διακόπτες) αλλά και πολύ παραπάνω παροχή απ’ ότι πραγματικά απαιτείται. Συνεπώς η χρήση κυκλοφορητών σταθερών στροφών σε μεταβαλλόμενα κυκλώματα οδηγεί σε θορύβους ροής, αέρα, πρόωρη φθορά εξαρτημάτων και φυσικά σε σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ακριβώς τα φαινόμενα που επικρατούν στις περισσότερες κατοικίες της Ελλάδας που έχουν χτιστεί από τη δεκαετία του 1980 και μετά όπου επικρατεί το λεγόμενο
μονοσωλήνιο σύστημα με δίοδες βάνες αυτονομίας.
Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: Το κλείσιμο δίοδων βανών σε παράλληλους κλάδους οδηγεί σε αύξηση του μανομετρικού του ηλεκτρονικού κυκλοφορητή, ο οποίος το αντιλαμβάνεται μέσω ενσωματωμένου συστήματος μέτρησης (οι υδρολίπαντοι ηλεκτρονικοί κυκλοφορητές καταγράφουν το πραγματικό μανομετρικό έμμεσα, μετρώντας στροφές και απορροφώμενη ισχύ, ενώ οι «μεγάλοι» ηλεκτρονικοί ελαιολίπαντοι κυκλοφορητές μετράνε το μανομετρικό άμεσα με ενσωματωμένο
αισθητήριο διαφορικής πίεσης). Ο κυκλοφορητής ακολούθως μειώνει στροφές προσπαθώντας να
διατηρήσει το μανομετρικό σταθερό σε μια προεπιλεγμένη τιμή. (τρόπος λειτουργίας Δp – constant). Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται και η παροχή στο πραγματικά απαιτούμενο επίπεδο, μειώνοντας ταυτόχρονα θορύβους ροής και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κυκλοφορητές θέρμανσης είναι κατά κανόνα υπερδιαστασιολογημένοι και σταθερών στροφών. 2 έως 3 φορές μεγαλύτεροι από ότι απαιτείται αυτό συνεπάγεται τη διπλάσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με σωστά διαστασιολογημένους και μεταβλητών στροφών κυκλοφορητές
Οι κυκλοφορητές θέρμανσης είναι κατά κανόνα υπερδιαστασιολογημένοι και σταθερών στροφών.
~ 2 έως 3 φορές μεγαλύτεροι από ότι απαιτείται και αυτό συνεπάγεται τη διπλάσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με σωστά διαστασιολογημένους και μεταβλητών στροφών κυκλοφορητές θέρμανσης.
Οι κυκλοφορητές σε λειτουργία, αποδεδειγμένα ξεπερνούν κατά δυο έως τρεις φορές
τις πραγματικές απαιτήσεις μιας εγκατάστασης θέρμανσης – ψύξης. Και αυτό με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Σε εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συναντάμε συχνά σε πολυκατοικίες κυκλοφορητές μεγαλύτερους κατά πέντε έως έξι φορές!!!

Παράδειγμα από την πράξη: Πολυκατοικία στην Αθήνα με 10 οροφοδιαμερίσματα αυτονομίας, λέβητας: 150.000 kcal/h, τοποθετημένος κυκλοφορητής: υδρολίπαντος, φλαντζωτός 3΄΄(!), σταθερών στροφών, ονομαστική ισχύς κινητήρα: 1350 W. (Επαρκεί και για εγκαταστάσεις 800.000 kcal/h…) Αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικό κυκλοφορητή υψηλής απόδοσης φλαντζωτό 1½΄΄ονομαστικής ισχύος 200 W (!). Αναμενόμενη μείωση ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος: 85% – 90%!!! (Επίσης εξαλείφονται θόρυβοι ροής, αέρας και πρόωρη φθορά του κυκλοφορητή).

Οι αιτίες της υπερδιαστασιολόγησης μπορούν να αναζητηθούν σε πολλούς παράγοντες όπως είναι π.χ. η απουσία μηχανολογικής μελέτης και η επιλογή «με το μάτι» από εγκαταστάτες – συντηρητές – εμπόρους (αλλά και μηχανικούς) με βάση τη διατομή των σωληνώσεων ή το ύψος του κτιρίου…

Συχνά ο υπερδιαστασιολογημένος (σε παροχή, μανομετρικό και ισχύ) κυκλοφορητής επιλέγεται για να λύσει άλλα προβλήματα όπως κακοτεχνίες της εγκατάστασης ή/και κακή έως ανύπαρκτη υδραυλική εξισορρόπηση. Όμως η τακτική του «αν δεν περισσεύει δεν φτάνει», μόνο προβλήματα προκαλεί και η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών σταθερών ταχυτήτων σπάνια μπορεί να δώσει λύση μετά την τοποθέτηση. Ας σημειωθεί εδώ ότι σε εγκαταστάσεις θέρμανσης με σώματα η μείωση της παροχής νερού σε ένα θερμαντικό σώμα κατά 10% – κάτω από την ονομαστική – θα επιφέρει αμελητέα μείωση της απόδοσης του κατά 2%.
Αντίθετα η προσαγωγή κατά 10% περισσότερης παροχής με τη χρήση μεγάλου κυκλοφορητή θα οδηγήσει σε ανύπαρκτο κέρδος (2%) αλλά η ηλεκτρική κατανάλωση μπορεί έως και να διπλασιαστεί.

ΠΗΓΗ:Χρήστος Μποζατζίδης
Διπλ.Μηχ.Μηχ. Ε.Μ.Π.
Μηχανικός Εφαρμογών HVAC
Wilo Hellas ABEE

1979 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Υπολογισμός ισχύος θερμοπομπού

| Θερμοπομποί | 6 July 2012

Τις παρακάτω πληροφορίες τις πήρα από το www.sanihellas.gr .

Η τοποθέτηση του σωστού σώματος σε ισχύ (W) στο χώρο είναι η προϋπόθεση ώστε τα θερμαντικά σώματα να λειτουργούν αποδοτικά και οικονομικά. Φανταστείτε ένα θερμαντικό σώμα 1500W να προσπαθεί να θερμάνει ένα χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, να προσπαθεί με άλλα λόγια να πιάσει τη θερμοκρασία που εσείς έχετε επιλέξει. Μάταια το σώμα θα εργάζεται αδιαλείπτως, θα καταναλώνει δηλαδή 1500W χωρίς σταματημό, χωρίς να κατορθώνει να σβήνει ποτέ. Το αποτέλεσμα: μη ικανοποιητική θέρμανση του χώρου και κυρίως απροσδόκητα υψηλοί λογαριασμοί της Δ.Ε.Η.

Εν γένει, η αντιστοιχία ισχύος (W) και τετραγωνικών μέτρων (και όταν το ύψος του ταβανιού είναι στα 3 μέτρα) είναι η ακόλουθη: με καλή μόνωση εξωτερικών τοίχων, διπλά τζάμια και κουφώματα αλουμινίου: 100-110W ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κακή μόνωση: 130-140W ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θέρμανση του σπιτιού

Μονώσεις σπιτιού
Είναι αυτονόητο ότι ένα σπίτι καλά μονωμένο (μονώσεις στους τοίχους και την οροφή, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, κλπ) θα χρειασθεί λιγότερα W ανά τετραγωνικό μέτρο από ένα παλιό σπίτι που δεν έχει τις ίδιες προδιαγραφές.
Κλιματολογικές συνθήκες
Άλλες κλιματολογικές συνθήκες αντιμετωπίζει ένα σπίτι στον Παρνασσό, δηλαδή σε μεγάλο υψόμετρο, συγκριτικά με ένα σπίτι σε πεδινή τοποθεσία.
Διαρρύθμιση και ιδιαιτερότητες χώρων
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ζέστη διαχέεται στο χώρο και ως πιο ελαφριά μάζα αέρα πάει προς την οροφή. Είναι λογικό λοιπόν ότι ένας χώρος με μεγάλο ύψος ταβανιού ή με εσωτερική σκάλα θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο από άλλους χώρους του σπιτιού. Το ίδιο ισχύει για χώρους όπου υπάρχουν πολλά ανοίγματα (τζαμαρίες, παράθυρα) και τα δωμάτια που βλέπουν προς τον Βορρά.

3073 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Αυτονομία σε πολυκατοικία

| Αρθρα, Αυτονομια | 21 June 2012

Τεχνική περιγραφή εγκατάστασης συστήματος ασύρματης αυτονομίας με  ωρομέτρηση

Αντικαθίσταται ο πάνω διακόπτης κάθε σώματος με νέο θερμοστατικό διακόπτη πάνω στον οποίο προσαρμόζεται μια ασύρματη κεφαλή/βαλβίδα (1) η οποία δίνει δυνατότητα ελέγχου της θέρμανσης κεντρικά από ένα θερμοστάτη (2) που τοποθετείται σε ένα θερμικά αντιπροσωπευτικό σημείο του διαμερίσματος. Όταν ζητηθεί θέρμανση από κάποιο διαμέρισμα ο θερμοστάτης στέλνει εντολή στις βαλβίδες των σωμάτων και συγχρόνως σε ένα δέκτη (3) στο λεβητοστάσιο ο οποίος συνδέεται καλωδιακά με τον πίνακα αυτονομίας (4) και θέτει σε λειτουργία τον λέβητα και τον κυκλοφορητή και παράλληλα αρχίζει η καταγραφή των ωρών

Για την ασφάλεια και την σωστή λειτουργία του συστήματος στην πολυκατοικία σας, θα πρέπει να τοποθετηθεί μια βαλβίδα διαφορικής πίεσης στο λεβητοστάσιο, για να διατηρεί τη ροή του νερού σταθερή στα απαιτούμενα επίπεδα προστατεύοντας το κύκλωμα θέρμανσης από υδραυλική υπερπίεση.

Τεχνική περιγραφή εγκατάστασης συστήματος αυτονομίας με θερμιδομέτρηση

Στην περίπτωση της αυτονομίας με θερμιδομέτρηση, τοποθετείται σε κάθε σώμα, θερμοστατική κεφαλή (2) πάνω σε νέο διακόπτη ο οποίος ελέγχει το επίπεδο θερμοκρασίας σε κάθε χώρο.  Η καταγραφή της κατανάλωση ενέργειας από τα θερμαντικά σώματα γίνεται από μετρητές (1) που τοποθετούνται σε κάθε σώμα. Τα δεδομένα συλλέγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από μετρητές (3). Η συλλογή δεδομένων θα γίνεται από εταιρεία κοινοχρήστων με χρέωση της υπηρεσίας, ή εναλλακτικά από τον διαχειριστή εφόσον διαθέτει το λογισμικό επικοινωνίας με τους δέκτες. Ταυτόχρονα εγκαθίσταται στο λεβητοστάσιο ελεγκτής αντιστάθμισης (4) ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού της εγκατάστασης ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση.

Για την ασφάλεια και την σωστή λειτουργία του συστήματος στην πολυκατοικία σας, θα πρέπει να τοποθετηθεί μια βαλβίδα διαφορικής πίεσης στο λεβητοστάσιο, για να διατηρεί τη ροή του νερού σταθερή στα απαιτούμενα επίπεδα προστατεύοντας το κύκλωμα θέρμανσης από υδραυλική υπερπίεση.

Πληροφορία από : www.youenergy.gr

1194 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Αντιστάθμιση. Τι είναι;

| Αντιστάθμιση, Αρθρα | 21 June 2012

Λέγοντας αντιστάθμιση στην θέρμανση, εννοούμε την ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία χώρου. Ρυθμίζουμε δηλαδή αυτόματα, την λειτουργία της εγκατάστασης θέρμανσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης. Έτσι λοιπόν, σχεδόν κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από την θέρμανση του διαμερίσματος του και αυτό γιατί:

1. Δεν συμφωνούν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μεταξύ τους, για το πόσες και ποιες ώρες θα λειτουργεί η θέρμανση.

2. Δεν συμφωνούν στην θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα και επομένως στην επιλογή της θερμοκρασίας του χώρου. Φυσικά δεν φταίει κανένας γιατί ο διαχειριστής συνήθως της πολυκατοικίας, δεν είναι δυνατόν να μειώνει την θερμοκρασία του νερού όταν έξω έχει ζέστη, ούτε βέβαια να την αυξάνει όταν έχει κρύο.

3. Πληρώνουν πολλά κοινόχρηστα για καύσιμα γιατί πολλές φορές, ανοίγουν τα παράθυρα γιατί έχει πολλή ζέστη μέσα στα διαμέρισμα τους.(σπατάλη ενέργειας).

4. Ο παράγων <<ανθρώπινο λάθος>> ακούγεται πολλές φορές. Έτσι και στην θέρμανση είτε από λάθος είτε από έλλειψη χρόνου του ατόμου που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, έχουμε πολλές φορές θέρμανση όταν δεν την χρειαζόμαστε και άλλες ακόμη περισσότερες φορές, δεν έχουμε θέρμανση όταν απαιτείται.

Όλα αυτά οδηγούν σε διαμάχες μεταξύ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας αλλά σίγουρα οδηγούν στην σπατάλη χρημάτων και στην στέρηση σωστής θέρμανσης των χώρων.

Στις πολυκατοικίες όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αυτονομία στην θέρμανση τότε η μόνη σχεδόν λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι η εφαρμογή συστημάτων αντιστάθμισης.

Βέβαια υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής αντιστάθμισης και για άλλους λόγους τους οποίους θα δούμε παρακάτω.

ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ

Για να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα σύμφωνα με την εξωτερική θερμοκρασία απαιτούνται τα παρακάτω:

1.Τρίοδος ή τετράοδος περιστροφική βάνα

2. Σερβοκινητήρας βάνας

3. Κεντρική ηλεκτρονική συσκευή

4. Αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας

5. Αισθητήριο νερού προσαγωγής

6. Επιλογέας θερμοκρασίας

Προαιρετικά α)θερμοστατικοί διακόπτες και β) βάνες αυτονομίας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Όλα τα παραπάνω όργανα και εξαρτήματα, προσαρμοσμένα πάνω σε μια εγκατάσταση θέρμανσης μέσα στο λεβητοστάσιο, λειτουργούν ως εξής:

Το αισθητήριο της εξωτερικής θερμοκρασίας, μεταδίδει στην κεντρική ηλεκτρονική συσκευή τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας. Η ηλεκτρονική συσκευή με την σειρά της και ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από το αισθητήριο της εξωτερικής θερμοκρασίας, ρυθμίζει μέσω του σερβοκινητήρα την περιστροφική τρίοδο ή τετράοδο βάνα. Η βάνα ρυθμίζει, την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα, από 30 μέχρι 90 βαθμούς Κελσίου.

Δηλαδή, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, η βάνα<<ανοίγει>> ή <<κλείνει>>. Το αισθητήριο νερού προσαγωγής, φροντίζει να διατηρεί την αναγκαία θερμοκρασία νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα δίνοντας εντολές προς τον κινητήρα της βάνας μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής.

Επιπρόσθετη ρύθμιση θερμοκρασίας απομονωμένων χώρων πετυχαίνουμε με την χρήση θερμοστατικών διακοπτών και συνδυάζοντας το όλο σύστημα με βάνες αυτονομίας πετυχαίνουμε τον τέλειο αυτοματισμό.

Κυκλοφορούν επίσης λέβητες, με ενσωματωμένους πίνακες και αισθητήρια θερμοκρασίας, που μπορούν να πετύχουν αντιστάθμιση, χωρίς τρίοδο ή τετράοδο βάνα. Η λειτουργία τους βασίζεται στην λειτουργία του καυστήρα. Έτσι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ο καυστήρας λειτουργεί τόσο ώστε το νερό του λέβητα, να είναι θερμοκρασίας 40 μέχρι 90 βαθμών Κελσίου. Βέβαια με το σύστημα αυτό α)απαιτούνται λέβητες χαμηλών θερμοκρασιών , β)πολύ καλά μονωμένες καπνοδόχοι και γ) δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτης ρύθμισης θερμοκρασίας νερού χρήσης.

Επίσης κυκλοφορούν λέβητες, που μπορούν και κάνουν αντιστάθμιση, έχοντας όλα τα όργανα που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό ενσωματωμένα και τοποθετημένα έτοιμα προς χρήση.

Πληροφορίες από : www.kitsis.gr

1215 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Αντιστάθμιση.Τι είναι;

| Αντιστάθμιση | 21 June 2012

Στο κλασσικό καλοριφέρ ένας χρονοδιακόπτης προγραμματίζει τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης τις ίδιες ώρες κάθε μέρα (π.χ. 3 ώρες το πρωί, 2 ώρες το μεσημέρι και 4 ώρες το βράδυ). Με τον τρόπο αυτό κάθε μέρα η θέρμανση λειτουργεί τις ίδιες ώρες και με την ίδια ένταση ανεξάρτητα αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές ή κακές (π.χ. 16οC ή 4οC). Η θερμοκρασία νερού στο λέβητα φθάνει πάντα στους 80-90οC εκεί όπου έχουμε ρυθμίσει το θερμοστάτη του καυστήρα.

Όπως έχει γίνει η μελέτη του καλοριφέρ η θερμοκρασία του νερού στους 80-90οC είναι η μέγιστη που έχουν ανάγκη τα σώματα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων στους 20-22οC μόνον όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή. Στην πραγματικότητα όμως, τόσο χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία στη χώρα μας έχουμε πολύ λίγες μέρες το χειμώνα, συνήθως η εξωτερική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ +5 έως +17.

Αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού είναι: σπατάλη καυσίμου, εσωτερική θερμοκρασία με μεγάλες αυξομειώσεις, ασυμφωνίες μεταξύ των ενοίκων για τους χρόνους λειτουργίας του καλοριφέρ κ.λ.π. Για να επιτύχουμε την μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμων και θέρμανση όλη την ημέρα με σταθερή εσωτερική θερμοκρασία θα πρέπει να στέλνουμε στα σώματα του κτιρίου τόση ποσότητα θερμότητας όση χρειάζεται κάθε φορά ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να παραμένει σταθερή η επιθυμητή θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων.

Η ρύθμιση αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνεται με το χέρι, μπορεί όμως να γίνει με απόλυτη ακρίβεια με τη χρήση αντιστάθμισης.

Η συσκευή αντιστάθμισης παρακολουθώντας συνεχώς τις καιρικές συνθήκες καθώς και την θερμοκρασία νερού του λέβητα προγραμματίζει τη λειτουργία της θέρμανσης κατά την διάρκεια όλης της ημέρας, στέλνοντας τη σωστή θερμοκρασία νερού στα σώματα χωρίς να χρειάζεται την επέμβαση κανενός άλλου. Έτσι ο καυστήρας δεν λειτουργεί τις ίδιες ώρες συνολικά κάθε μέρα αλλά μόνο όσες ώρες χρειάζεται, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμων και θέρμανση όλη την ημέρα με σταθερή εσωτερική θερμοκρασία.

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω να τονίσουμε πως η αίσθηση της θερμοκρασίας άνεσης είναι στενά συνδεδεμένη με την θερμοκρασία ακτινοβολίας της μάζας του κτιρίου. Η ελαχιστοποίηση της ημερήσιας χρήσης της θέρμανσης του κτιρίου, έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή θερμοκρασία ακτινοβολίας της μάζας των δομικών στοιχείων που στην περίπτωση αυτή, η θερμοκρασία του αέρα στον χώρο θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη της μελέτης, για να έχουμε την αίσθηση της άνεσης. Αυτό συμβαίνει όταν η θέρμανση λειτουργεί λίγες ώρες ανά 24ώρο, δηλαδή έχουμε ένα κτίριο “ψυχρό” και σπάταλο ενεργιακά.

Η αντιστάθμιση μας δίνει την δυνατότητα αύξησης των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης, γιατί ελέγχει την λειτουργία του καυστήρα με βάση την εξωτερική θερμοκρασία, έτσι ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία χώρου σταθερή στους 20-22 βαθμούς c αυξάνοντας ή μειώνοντας αυτόματα την θερμοκρασία του νερού του λέβητα θέρμανσης. Έτσι όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, τα σώματα καίνε και αντίστροφα όταν ανεβαίνει τα σώματα είναι λιγότερο ζεστά. Κατά αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε έλεγχο του καυστήρα εξοικονομώντας καύσιμο, με περισσότερες ώρες θέρμανσης, σταθερή θερμοκρασία χώρου και με θερμότερη μάζα κτιρίου.

Συμπέρασμα: Η αντιστάθμιση μπορεί να προσφέρει έως και 35% οικονομία!

Πληροφορίες από : burnerservice.eu

1224 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Αντιστάθμιση. Τι είναι;

| Αντιστάθμιση | 21 June 2012

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια και το monachos.gr

Με τον όρο αντιστάθμιση, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης με νερό ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας, εννοούμε τη λειτουργία ρύθμισης της θερμοκρασίας προσαγωγής του θερμού νερού ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, και ενώ λειτουργεί η κεντρική θέρμανση του κτιρίου, παρατηρείται συχνά περιοδική αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας χώρου η οποία υπερβαίνει σημαντικά τα όρια άνεσης των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται σε αυτόν. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην έλλειψη αντιστάθμισης στην εγκατάσταση θέρμανσης και επιφέρει έλλειψη άνεσης και σπατάλη χρημάτων.

Η αιτία βρίσκεται στο ότι η ισχύς των σωμάτων που τοποθετούνται σε ένα χώρο υπολογίζεται ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες θέρμανσης, όταν στο περιβάλλον επικρατούν οι αντιξοότερες συνθήκες. Βέβαια οι συνθήκες αυτές στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα επικρατήσουν ελάχιστες φορές ή και καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι, αν η θερμοκρασία δεν ελέγχεται από ένα θερμοστάτη χώρου, όπως π.χ. σε μια πολυκατοικία χωρίς αυτονομία, οι χώροι θα υπερθερμαίνονται, με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια θερμικής ενέργειας. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε πολυκατοικίες χωρίς αυτονομία, όπου η εγκατάσταση λειτουργεί με χρονοδιακόπτη, οι κάτοικοι των διαμερισμάτων να ανοίγουν τα παράθυρα για να μειώσουν τη θερμοκρασία του χώρου τους, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που κλείνουν τους διακόπτες των σωμάτων, όπως είναι το σωστό.

Λειτουργία

Τα διάφορα συστήματα αντιστάθμισης έχουν σαν αποστολή την αυξομείωση της ισχύος των θερμαντικών σωμάτων ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες του περιβάλλοντος. Όπως μας είναι γνωστό, η ισχύς ενός σώματος εξαρτάται και από τη μέση θερμοκρασία του, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή. Δηλαδή είναι δυνατός ο έλεγχος της θερμαντικής ισχύος ενός σώματος μέσω αυξομείωσης της μέσης θερμοκρασίας του.

Σε μία αντισταθμισμένη εγκατάσταση η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής (δηλαδή του νερού που αποστέλλεται στα θερμαντικά σώματα) ρυθμίζεται ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, έτσι ώστε όταν έχει “πολύ κρύο” η θερμοκρασία στα σώματα να είναι υψηλή ενώ όταν έχει “καλό καιρό” η θερμοκρασία στα σώματα είναι σχετικά χαμηλή (κυκλοφορεί χλιαρό νερό). Εργαστηριακές μετρήσεις επιβεβαιώνουν οικονομία έως 35% με την εγκατάσταση αντιστάθμισης, με την προϋπόθεση ότι είναι σωστά ρυθμισμένη.

Η μονάδα αντιστάθμισης μπορεί να είναι ψηφιακή ή αναλογική και αποτελείται τουλάχιστον από τα εξής τμήματα:

  • Αισθητήριο θερμοκρασίας περιβάλλοντος (εξωτερικού χώρου)
  • Αισθητήριο θερμοκρασίας νερού προσαγωγής
  • Βάνα ανάμιξης, ρυθμιστής παροχής καυσίμου ή άλλο σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας νερού προσαγωγής
  • Αναλογικός ή ψηφιακός ελεγκτής αντιστάθμισης όπου συνδέονται τα παραπάνω.

Περισσότερα και πολύ αναλυτικότερα και με σχήματα στο forum του monachos.gr

1321 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Στερεά Καύσιμα και Λέβητες Pellet

| Αρθρα | 21 June 2012

1) Τι είναι το pellet (πέλλετ);
Το pellet είναι στερεό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σαν καύσιμο υλικό, έχει κυλινδρική μορφή και είναι ιδιαίτερα συμπαγές. Ανήκει στη κατηγορία των στερεών καυσίμων (βιοκάυσιμα) και παράγεται από προϊόντα επεξεργασίας ξύλου ή και φυτών (π.χ. πριονίδια, αγριαγκινάρα). Το pellet έχει σαν χαρακτηριστικό την χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (περίπου 10%) και έτσι κατά την καύσή του παρέχει πολύ υψηλή απόδοση.

2) Ποία είναι η τιμή του pellet;
Η τιμή του pellet ανέρχεται, περίπου, στα 0,30€/Kg,συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

3) Τι σημαίνει ο “όρος” στερεά καύσιμα και ποία είναι τα στερεά καύσιμα;
Με τον όρο στερεά καύσιμα αναφερόμαστε στα στερεά υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται σαν καύσιμα για να παράγουν ενέργεια και κατ΄ επέκταση θερμότητα. Στερεά καύσιμα είναι το ξύλο, το pellet, ο πυρήνας, το καλαμπόκι το σιτάρι και άλλα δημητριακά.

4) Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι τύποι στερεών καυσίμων;
Σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, οι πιο διαδεδομένοι τύποι στερεών καυσίμων είναι το pellet και το ξύλο.

5) Πόσο συχνά απαιτείται ο καθαρισμός του δοχείου στάχτης σε ένα λέβητα στερεών καυσίμων;
Εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε λέβητα. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία επιβραδύνουν σημαντικά αυτή την διαδικασία (froling) σε σχέση με άλλα. Ενδεικτικά αναφέρεται ό,τι το χρονικό διάστημα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ μιας ημέρας μέχρι και ενός μήνα.

6) Γιατί να επιλέξω λέβητα στερεών καυσίμων;
Για λόγους οικονομίας και οικολογίας. Οι λέβητες στερεών καυσίμων μπορούν να μειώσουν το κόστος θέρμανσης κατά 40%-60% σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς εκλύουν ελάχιστους ρύπους.

7) Ποια είναι η αυτονομία των λεβήτων στερεών καυσίμων, κάθε πότε θα χρειάζεται να ανεφοδιάζω τον λέβητα με καύσιμο υλικό;
Εξαρτάται από το είδους του καύσιμου υλικού (ξύλο, pellet, πυρήνας κ.α.) από τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προϊόντος, από τις ανάγκες μας για θέρμανση, τον τύπο της εγκατάστασης αλλά και από την χωρητικότητα της δεξαμενής αποθήκευσης καυσίμου. Ενδεικτική αυτονομία περίπου 1-3 μέρες.

8) Σε περίπτωση που χρειαστεί να ανεφοδιάσω το σύστημά μου με στερεά καύσιμα από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;
Από τα σημεία διανομής προϊόντων στερεών καυσίμων.

9) Ενδιαφέρομαι να αντικαταστήσω τον συμβατικό λέβητα με λέβητα στερεών καυσίμων, τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνω στο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης;
Καμία απολύτως παρέμβαση. Αρκεί η προσθήκη του λέβητα στερεών καυσίμων και η κατάργηση του υφιστάμενου, εφόσον το επιθυμούμε.

10) Υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση λέβητα με λέβητα στερεών καυσίμων;
Δεν υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης το οποίο να αφορά την αλλαγή σε λέβητα στερεών καυσίμων.

11) Οι λέβητες στερεών καυσίμων πρέπει να συνυπάρχουν ,έστω βοηθητικά, και με συστήματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου;
Όχι, οι λέβητες στερεών καυσίμων μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση χωρίς καμία υποστήριξη από συστήματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

12) Υπάρχει κάποιο κόστος συντήρησης για τους λέβητες στερεών καυσίμων;
Ναι, αλλά το κόστος συντήρησης δεν διαφέρει από αυτό των λεβήτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αρκεί μια ετήσια συντήρηση από τεχνικό εγκαταστάτη καυστήρων.

13) Μένω σε πολυκατοικία, μπορώ να αλλάξω τον υφιστάμενο λέβητα με λέβητα στερεών καυσίμων;
Ναι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν το καταστατικό λειτουργίας της κάθε πολυκατοικίας.

14) Μπορώ να διατηρήσω τον λέβητα που έχω και να αντικαταστήσω μόνο τον καυστήρα, με καυστήρα στερεών καυσίμων;
Δεν προτείνεται για τεχνικούς λόγους.

15) Είναι το pellet οικολογικό;
Αρχικά πρέπει να ορίσουμε τnν έννοια της λέξης “οικολογικό”. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να ερμηνεύσει όπως εκείνος θεωρεί την έννοια της «οικολογίας»
Προσωπική μας εκτίμηση (KLIMATIKA) “οικολογικό” θεωρείται το προϊόν εκείνο το οποίο έχει “επιβαρύνει” λιγότερο το περιβάλλον από το στάδιο της δημιουργίας του, με την συλλογή των πρώτων υλών, μέχρι το στάδιο της απόσυρσης ή ανακύκλωσής του.
Το μόνο σίγουρο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το pellet εκλύει λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά την καύσή του σε σχέση με τα συστήματα πετρελαίου.

16) Ποια η θερμογόνος απόδοση του pellet σε σχέση με το πετρέλαιο;
Η αναλογία μεταξύ των δύο προαναφερόμενων τύπων καυσίμου είναι:
1kg πετρελαίου = 2kg pellets

17) Πόσα ήδη σόμπας/στόφας υπάρχουν και ποια η διαφορά μεταξύ τους;
Τα είδη σόμπας/στόφας που διατίθενται είναι τα ακόλουθα:
Σόμπα τύπου αέρα: Παραγωγή ζεστού αέρα στον χώρο μέσω «βεβιασμένης κυκλοφορίας». Λειτουργεί όπως ένα air-condition ή ένας ανεμιστήρας.
Σόμπα τύπου multi: Λειτουργεί όπως ακριβώς και η στόφα «τύπου αέρα» αλλά επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσής της και με “κανάλια ροής αέρα” (αγωγοί μέσα από τους οποίους “κυκλοφορεί” ο αέρας).
Σόμπα τύπου υδρώ (hydro): Η σόμπα τύπου υδρώ παράγει αέρα (μικρότερη ποσότητα σε σχέση με την στόφα αέρα) αλλά έχει την δυνατότητα σύνδεσης και με το δίκτυο της υδραυλικής εγκατάστασης-θερμαντικά σώματα.

18) Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε ένα σύστημα στερεών καυσίμων και σε ένα σύστημα πετρελαίου;
Οι διαφορές οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την απόφαση μετάβασης σε ένα σύστημα στερεών καυσίμων είναι η συχνότερη τροφοδοσία της εγκατάστασης με καύσιμο υλικό.

19) Πως επιλέγω έναν λέβητα στερεών καυσίμων;
Κατά την απόφαση αγοράς ενός λέβητα στερεών καυσίμων πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω παράγοντες:
1) Τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντος (αυτόματη έναυση, ονομαστική απόδοση 91% και άνω, τεχνολογία πυρόλυσης, μεγάλος θάλαμος φόρτωσης καυσίμου, αυτόματο σύστημα εξαγωγής στάχτης, αυτόματο έλεγχο δοσολογίας καυσίμου)
2) Πιστοποίηση ονομαστικού βαθμού απόδοσης λέβητα.
3) Χρονική εγγύηση προϊόντος.
4) After sale service αντιπροσώπου (service, απόθεμα ανταλλακτικών, τεχνική βοήθεια κ.τ.λ.)
5) Χώρα κατασκευής προϊόντος.

20) Να επιλέξω σόμπα ή λέβητα;
Αυτό εξαρτάται ξεκάθαρα από το τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο λέβητας καλύπτει διαφορετικές ανάγκες από μια σόμπα. Ο λέβητας αποτελεί μια πιο «ολοκληρωμένη» λύση χωρίς να απαιτείται κανένας συμβιβασμός στην άνεση και στην ευκολία χρήσης. Οι σόμπες κατά κύριο λόγο καλύπτουν τις ανάγκες ενιαίων χώρων και μεγάλων δωματίων ενώ «υπερτερούν» στο κόστος απόκτησης τους σε σχέση με τον λέβητα.

21) Έχω διαβάσει και έχω ακούσει διάφορες απόψεις σχετικά με “εναλλακτικές” μεθόδους θέρμανσης. Τελικά τι από όλα αυτά ισχύει και πως θα επιλέξω την βέλτιστη λύση για τις ανάγκες μου ;
Αρχικά πρέπει να διευκρινήσουμε ότι η καθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μοναδική. Οι κτιριακές προδιαγραφές αλλά και οι ανάγκες για θέρμανση είναι επίσης διαφορετικές από σπίτι σε σπίτι και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η άποψη μας είναι να απευθυνθείται σε έναν διπλωματούχο μηχανολόγο ώστε να σας συμβουλεύσει στην εφαρμογή της κατάλληλης λύσης αλλά και στην προμήθεια του σωστού εξοπλισμού.
Μην ξεχνάτε ότι τα χρήματα που θα δαπανήσετε για μια μελέτη (τις περισσότερες φορές είναι δωρεάν) είναι αμελητέα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας λανθασμένης εγκατάστασης ή κακής επιλογής μηχανολογικού εξοπλισμού.
Τελος δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο μηχανολόγος είναι αυτός ο οποίος αναλαμβάνει την επίβλεψη αλλά και την ευθύνη σε περίπτωση λάθους.

Πληροφορίες από : www.klimatika.gr

1126 συνολικές εμφανίσεις, 0 σήμερα

Σελίδα 1 από 212